Compleet salarispakket

Loon is uw salarisadministrateur

Loon is het eenvoudigste en betrouwbaarste salarispakket van Nederland. Loon wil als het ware uw salarisadministrateur zijn.

Zo zijn bij Loon salarissoftware alle regelingen, percentages en premies van alle ruim 200 Nederlandse beroepsgroepen reeds bekend en voor u ingebouwd. Dus ook alle franchise-bedragen, maximale premiegrondslagen, leeftijdsgrenzen, premiegrondslagen, et cetera. En die staan standaard aan. U hoeft dus niets zelf op te zoeken of alsnog aan te vinken. Dat heeft het pakket allemaal al voor u geregeld.

De schermen in Loon zijn logisch opgebouwd. U ziet direct wat de mogelijkheden zijn. Loon helpt u ook bij de invoer van uw gegevens en bij de loonberekeningen zelf. Loon is ook dan uw salarisadministrateur en controleert voor u. Als u bijvoorbeeld iets vergeet in te vullen, dan geeft Loon een melding en een duidelijke helptekst. Dreigt u iets 'vreemds' in te vullen dan zal Loon u ook waarschuwen en nadere hulp bieden. Bovendien werkt Loon met handige wizards voor de invoer van uw vaste werkgever- en werknemersgegevens.

Dat maakt Loon wel zo eenvoudig en betrouwbaar!

Meest verkochte salarispakket van Nederland

Loon is het salarisprogramma voor het MKB van Loon Salarissoftware B.V. Met 8.900 gebruikers, die samen meer dan 100.000 bedrijven verlonen, is Loon het meest verkochte salarispakket van Nederland!

Wat kunt u met Loon?

Heel simpel: verlonen. En alles wat daarbij komt kijken. Wij hebben voor u de premies en pensioenregelingen van alle ruim 200 Nederlandse beroepsgroepen opgenomen. Van de sector 01 Paddenstoelenteelt tot de sector 58 Bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijf, en van de sector 07 Orgelbouw tot de sector 52 Uitzendbedrijven 2 ABU. U deelt de werknemer in bij de juiste beroepsgroep en Loon doet de rest.

Welke mogelijkheden biedt Loon u nog meer?

Loon biedt u alles wat u van een goed salarispakket mag verwachten. Op deze pagina leest u vooral over de onderdelen van Loon die het pakket voor u de meerwaarde geven. En die ervoor zorgen dat Loon al jaren het meest verkochte salarispakket van Nederland is.

U kunt zélf alle mogelijkheden van Loon ervaren als u Loon zestig dagen gratis probeert. Zonder enige verplichting. De gratis versie van Loon op het Loon Portaal is 100% functioneel, dus u kunt er direct mee aan de slag. Zelfs de loonaangifte naar de Belastingdienst en de diverse pensioenopgaven kunt u tót de knop 'Verstuur' gebruiken.

LoonBasis en LoonPro

We houden het eenvoudig. Er zijn maar twee versies van Loon: LoonBasis en LoonPro.

 • Met LoonBasis kunt u een onbeperkt aantal werkgevers en werknemers verlonen in één beroepsgroep, plus de groep 00 Directeur-grootaandeelhouder (dga). LoonBasis is daarmee het ideale salarispakket voor één bedrijf. U betaalt € 379,- voor LoonBasis (2024).
 • Met LoonPro kunt u verlonen in alle 200 beroepsgroepen, voor een onbeperkt aantal werkgevers en werknemers. Deze versie is bij uitstek geschikt voor administratie-kantoren. LoonPro kost € 665,- (jaar 2024).
 • Sinds het jaar 2020 werkt u met LoonBasis en LoonPro, via een remote applicatie in het Loon Portaal.

Er is niets wat u in LoonPro wel kunt, maar niet in LoonBasis. Het enige verschil is het aantal beroepsgroepen dat u kunt verlonen. LoonBasis: één en de DGA. LoonPro: alle 200.

Wilt u met meerdere gebruikers tegelijk in Loon werken? Dan is er LoonNet. Deze kan precies hetzelfde als LoonPro, maar LoonNet stelt u in staat met verschillende gebruikers tegelijkertijd in dezelfde administratie te werken (alleen tegelijk in dezelfde werkgever is niet mogelijk). LoonNet wordt vooral gebruikt door administratiekantoren. 

Als u alleen pro forma salarisberekeningen wilt doen dan hebt u aan LoonCalculator genoeg (€ 190,- voor het jaar 2024). Daarmee kunt u geen lonen opslaan, en dus geen salarisadministratie voeren, en ook geen aangiften insturen.

Windows of Mac?

Loon is beschikbaar op het Loon Portaal (met eigen, Nederlandse servers), waardoor er geen download van het pakket hoeft plaats te vinden. Loon is op het Portaal beschikbaar voor een Windows-pc, maar ook voor uw Apple Mac OS, Chrome OS of een Android-toestel.

LoonVandaag

‘Loon vandaag’ is het startpunt van Loon, en het toont u de diverse verloningstaken.

In Loon vandaag ziet u alle belangrijke functies van het Loon-pakket staan. Compact en overzichtelijk gerangschikt. Loon vandaag is dan ook als het ware de cockpit waarvandaan u direct op die belangrijkste functies kunt klikken.

Taken en signaleringen

Dé grote kracht van 'Loon vandaag' is dat u de taken ziet die u moet uitvoeren. En belangrijke signaleringen ('kattenbelletjes').

Zo zal Loon vandaag u melden wanneer er bijvoorbeeld een verloning van een werknemer ontbreekt, dat er nog een Aangifte loonheffingen verstuurd moet worden, of de volgende verloningsronde aanstaande is. Ook laat Loon vandaag u zien wanneer een werknemer jubileert, in of uit dienst treedt, enzovoorts.

De taken kunt u vanuit Loon vandaag met één druk op de knop uitvoeren.

Loon vandaag

Lees meer over Loon Vandaag

Agenda

 • In Loon kunt u verzuim en verlof vastleggen via de ‘Agenda’
 • Het verzuim en verlof dat u in de Agenda vastlegt, staat uiteraard ook op de loonstroken
 • Als verzuim of verlof gevolgen heeft voor de loonberekening dan regelt Loon dat automatisch voor u. Bijvoorbeeld bij ziekteverzuim en wachtdagen.
 • Voor oproepkrachten kunt u ook de aanwezigheidsdagen en -uren invoeren. Loon maakt mede met die gegevens de salarisstrook voor u.
 • Handig voor uw planning: u kunt van te voren reeds de werkuren van oproepkrachten in de Agenda ingeven. En u kunt zien hoe dat uiteindelijk uitpakt(e).
 • De agenda kan u ook helpen om te zien of u overall het gewenste werkrooster haalt. Want Loon kan u voor alle werknemers tegelijk tonen hoe het ervoor staat met de werkdagen, en het verzuim en verlof.

Loon Agenda

Lees meer over de Agenda

 

Verlonen

 • De reguliere bruto-verloning, toeslagen, inhoudingen en incidentele beloningen (bijzondere beloningen) zijn bij Loon in één scherm ondergebracht.
 • U hoeft dus maar uit één lijst te kiezen.
 • Loon zorgt vanzelf voor de juiste afhandeling: reguliere tabellen of tabel bijzondere beloning
 • U ziet bij Loon direct alle vaste en eenmalige salarisgegevens van een werknemer. Wisselen van tabbladen is dus niet nodig.
 • U kunt nu een onbeperkt aantal incidentele beloningen (bijzondere beloningen) draaien.
 • Als er voor een periode reeds een verloning is, laat Loon u de gegevens direct zien.
 • Deze opzet is duidelijk, snel en logisch.

Verloningssscherm

Lees meer over Verlonen met Loon

Voorbedrukte (PDF) loonstroken

De salarisstroken uit Loon zijn niet alleen fraai, ze blinken ook uit in duidelijkheid. Begrijpelijke koppen, en een heldere lay-out. U kunt de werknemers iedere periode de voorbedrukte loonstrook hard copy uitreiken, of de voorbedrukte PDF loonstrook op het Loondossier van de werknemer plaatsen.

U bepaalt zelf het lettertype en de lettergrootte van de strook. U kunt zelfs de kleur bepalen en uw logo tonen op de voorbedrukte PDF loonstrook. Zo kunt u de loonstrook gemakkelijk afstemmen met uw huisstijl en -kleur. 

Loonstrook 2024

Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) en Loon

De Wab is vanaf 2020 een feit. Er staan twee belangrijke punten in de Wet die direct met Loon van doen hebben.

1) Lagere WW-premie bij vast contract, hogere bij flexibele arbeidsovereenkomsten.

U mag volgens de Wab de lage WW-premie hanteren als de overeenkomst aan drie vereisten voldoet:
- schriftelijk contract,
- voor onbepaalde tijd,
- voor een vast aantal uren.

Mocht er geen schriftelijke overeenkomst (meer) zijn, dan helpt Loon u daarbij want in Loon kunt u met één druk op de knop een kant-en-klare 'Bevestiging huidige arbeidsovereenkomst' oproepen.

Arbeidsovereenkomst alsnog bevestigd

2) Meer bescherming voor oproepkrachten.

Wanneer de arbeidsovereenkomst met een oproepkracht 12 maanden heeft geduurd, moet de werkgever in de 13e maand een aanbod doen voor een vast aantal uren. Ook daarbij biedt Loon u de helpende hand. De aanbiedingsbrief kunt u in Loon oproepen via de optie 'Aanbod vast aantal uren'.

Aanbod vast aantal uren oproepkracht

Wanneer het Wab-document in Loon is opgesteld, kunt u er een PDF van laten maken, of een Word-document, en de arbeidsovereenkomst printen of per e-mail versturen.

Lees meer over de Wab en Loon

Loon AangifteService

De Belastingdienst wil dat u uw aangiften loonheffingen digitaal en beveiligd verstuurt. Dat kunt u gratis en heel eenvoudig realiseren met een uniek product van Loon salarissoftware: Loon AangifteService (LAS).

De Belastingdienst bedacht zelf een manier om de aangifte loonheffingen te doen: Bapi. Die Bapi-weg moet iedere werkgever volgen voordat hij aangifte kan doen. In de praktijk blijkt die Bapi-route echter vaak flink tegen te vallen. Velen lopen bij Bapi op tegen onwillige certificaten, vage brieven van instanties, te fanatieke firewalls, et cetera.

Daarom is Loon Salarissoftware na gaan denken over een alternatieve methode om uw aangifte te doen. Uiteraard volgens de 'Loon-filosofie', dus zo simpel en duidelijk mogelijk. Het resultaat: LAS.

Welke voordelen biedt LAS u?

 • U hoeft geen pincode of certificaten aan te vragen
 • U hoeft ook geen digitale postbus Elektronisch Berichtenverkeer aan te vragen
 • Bapi is dus helemaal niet (meer) nodig
 • LAS is gratis
 • De kans op foutmeldingen met LAS is nihil. U hoeft immers alleen maar de aangifte naar LAS te sturen via het vertrouwde Loon-pakket.
 • U hebt niets (meer) te maken met complexe firewall-problemen, onwillige certificaten of pincodes, onduidelijke brieven of wat voor mogelijke problemen dan ook.
 • LAS is prima beveiligd, met de certificaten van Loon Salarissoftware
 • LAS is ontwikkeld in samenspraak met de Belastingdienst

Kortom: LAS is betrouwbaar en LAS scheelt u veel gedoe, tijd en dus ook geld.

Pensioenopgaven en koppeling pakketten

Pensioenopgaven

Met Loon regelt u ook eenvoudig en direct uw pensioenopgave voor:

 • Achmea SBZ
 • APPEL
 • APG
 • AZL
 • Capgemini
 • Centric
 • PGB
 • PGGM
 • StiPP
 • SUSAG (Eendracht)
 • TKP

De lijst groeit jaarlijks!

Koppeling boekhoudpakketten

Met Loon exporteert u uw salarisbetalingen naar SEPA en uw loonjournaalpost naar een hele reeks boekhoudprogramma's:

AccountView
Asperion
Cash
Davilex Software
e-Boekhouden.nl
Exact (Globe en Online)
iMuis (KING software)
King
MicroStar
Minipak
Minox
osFinancials
Osirius
Reeleezee
SnelStart
Twinfield
Unit 4
VakWare
Yuki

De lijst groeit jaarlijks!

Export journaalposten

Koppeling HRM- en tijdregistratie-pakketten

De volgende HRM- en tijdregistratie-pakketten koppelen met Loon:

Dyflexis
Pinkweb
Nostradamus
Regelneef
Shiftbase
xpslogic

Ook deze lijst groeit jaarlijks!

Overzichten

Bij de 'Overzichten' kunt u uit een hele reeks overzichten kiezen. De overzichten zijn in vijf groepen verdeeld: 'Boekhouding/Sepa', 'Loonoverzichten', 'Werknemerslijsten', 'Formulieren' en 'Eigen werknemerslijsten'. Bij de jaarwerkversie kunt u ook zesde optie 'Jaaropgaven' benaderen.

Binnen de groepen hebt u nadere keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld bij 'Boekhouding/Sepa' de keuzes 'Betaallijst lonen' of 'Vakantiegeld en reserveringen'. U kunt de overzichten uiteraard voor iedere gewenste periode draaien, afdrukken, opslaan als pdf, per e-mail doorsturen, op Mijn LoonDossier laten plaatsen, et cetera.

Overzichten

Serie-overzichten

Serie-overzichten is nog zo’n een handige optie in Loon. Vaak als u de lonen hebt berekend en opgeslagen, wilt u standaard, iedere periode, een aantal overzichten draaien. Bijvoorbeeld de journaalpost, de verzamelloonstaat en de export van uw netto loongegevens naar telebanking. U wilt dus als het ware een 'mal' hebben van uw standaardoverzichten.

Dat kan met Loon via één druk op de knop. Bovendien zijn alle overzichten in Loon standaard fraai opgemaakt (PDF), en kunt u daarbij zelf het lettertype en de lettergrootte bepalen.

Serie-overzichten

Mijn Loondossier

 • U kunt alle overzichten, zoals de loonstroken, jaaropgaven, journaals e.d. vanuit Loon op Mijn LoonDossier plaatsen
 • En u kunt ook back-ups van Loon naar Mijn LoonDossier wegschrijven
 • Verder kunnen u, uw werknemers en uw cliënten zélf bestanden naar Mijn LoonDossier uploaden, dus buiten Loon om
 • Bovendien kan de werknemer bestanden delen met de werkgever. De werkgever kan de bestanden vervolgens weer doordelen naar het administratiekantoor.
 • Administratiekantoren, werkgevers en werknemers kunnen gebruikmaken van de website mijn.loondossier.nl
 • U, uw werknemers en uw cliënten kunnen met Mijn LoonDossier dus altijd en overal makkelijk bij de gegevens, op een eigen, veilige ‘plek’ op het internet.
 • U kunt ook backups van Loon op Mijn LoonDossier opslaan. Als uw pc crasht, bent u uw Loon-data niet kwijt want die staat veilig op het web. Nog een voordeel: met de backups on-line kunt u bij wijze van spreken in Australië met up-to-date Loon-data aan de slag.

Wat hebt u als administratiekantoor aan Mijn LoonDossier?

Als u een administratiekantoor hebt, is het handig als u per klant in één keer de periodieke overzichten (pdf) voor de klant op het web kan zetten. Natuurlijk ter check van de loonstroken voordat u ze naar de werknemers zendt, maar ook bijvoorbeeld de maandelijkse journaalpost, betaallijst lonen, de subsidielijst, et cetera. Met Mijn LoonDossier kan dat alles snel en eenvoudig.

Mijn.Loondossier.nl, client admin.kantoor

Lees meer over Mijn LoonDossier

Arbeidsovereenkomsten

Met de arbeidsovereenkomsten in Loon hebt u een krachtig middel in handen om zélf gemakkelijk, snel, maar op een gedegen wijze een arbeidscontract te maken.

Uiteraard kunt u met even googlen op web veel ‘lege’ standaardcontracten vinden. De meerwaarde die Loon u met de arbeidsovereenkomsten biedt, zit in de uitleg van de regels. Denkt u hierbij aan de Wet Werk & Zekerheid (WWZ), en de overige arbeidsjuridische controles die in Loon zijn ingebouwd.

Loon helpt u

Met de optie Arbeidsovereenkomsten in Loon kunt u diverse bepalingen en bedingen selecteren die u van toepassing wilt laten zijn voor uw contract.

Tijdens het toevoegen van onderdelen krijgt u soms een melding of waarschuwing. Voorbeeld: u wilt een arbeidscontract op laten stellen voor een werknemer met een fulltime dienstverband voor een jaar. Als u ervoor kiest ook een proeftijd toe te voegen, zal Loon checken of dat juridisch wel in orde is. Want de proeftijd mag bij een overeenkomst van een jaar maximaal maar één maand zijn. U krijgt dan ook automatisch de waarschuwing dat er geen proeftijdbeding langer dan een maand gekozen kan worden.

Eigen bepalingen

Als u zelf nog een bepaling wilt toevoegen aan de arbeidsovereenkomst dan kan dat ook. Het betreft dan bepalingen die niet standaard door Loon worden aangeboden. Denk aan kledingvoorschriften, rookbeleid, aanvangstijden, et cetera.

Word of PDF

Wanneer u de arbeidsovereenkomst in Loon is opgesteld, kunt u er een PDF van laten maken, of een Word-document, en de arbeidsovereenkomst printen of per e-mail versturen.

Arbeidsovereenkomst in Loon

Lees meer over de Arbeidsovereenkomsten

Wat zegt meer dan duizend woorden?

Loon gratis proberen!

We kunnen nog duizend woorden aan allerlei fraaie opties binnen Loon besteden, maar het is beter als u zélf ervaart of Loon ook voor u het juiste pakket is.

U kunt Loon zestig dagen gratis proberen. Zonder enige verplichting. De gratis versie van Loon is 100% functioneel, dus u kunt er direct mee aan de slag. Alles werkt: Mijn LoonDossier, de export van de journaalposten, de arbeidsovereenkomsten, et cetera. Zelfs de loonaangifte naar de Belastingdienst en de diverse pensioenopgaven kunt u tót de knop 'Verstuur' gebruiken. Dus geen enkele beperking! Ook niet in het aantal loonberekeningen, werkgevers of werknemers. Gedurende uw proefperiode kunt u zelfs volledig gebruikmaken van ons Kenniscentrum.

Hier ziet u een video over Loon zestig dagen gratis proberen.

Tijdens de proefperiode van Loon werkt u reeds met Loon op het Loon Portaal. Loon geeft u de mogelijkheid om op elke plek met internetverbinding en met elk besturingssysteem de salarisadministratie te doen. U hoeft Loon niet eerst te downloaden. Loon op het Portaal is beschikbaar voor uw Windows-pc, Apple Mac, maar ook op een iPad, iPhone of een Android-toestel.