We willen graag gebruikmaken van cookies.

  Cookie-instellingen

7: Werknemers

7.2 De opties 'Stagiair' en 'Scholierenregeling'

Stagiair
Voor een stagiair hoeft geen premie WW en WAO/WIA te worden ingehouden. Als u op tabblad 'Personalia', 'Functie' voor de betreffende werknemer 'Stagiair' aanvinkt zullen die premies dan ook niet worden ingehouden.
 
Scholierenregeling
Op tabblad 2, 'Loonheffing' vindt u de optie 'Scholierenregeling':

Loon salarissoftware Afbeelding: Werknemersgegevens, Loon, Loonheffing
Afbeelding: Werknemersgegevens, Loon, Loonheffing

De Scholierenregeling (ook wel Studentenregeling genoemd) is wat complexer dan de optie 'stagiair'. Voor studenten en scholieren geldt een bijzondere regeling, waarmee wordt voorkomen dat te veel loonheffing wordt ingehouden. Dit wordt bereikt door de werkgever op het loon van de werknemer de kwartaaltabellen van de fiscus te laten toepassen.

Als een scholier bijvoorbeeld twee maanden bij u werkt, € 1.150,- verdient en de normale witte maandtabellen zouden worden toegepast, dan betaalt de scholier loonheffing. Die zal hij echter weer willen terugvorderen via een T-biljet. Om te voorkomen dat de fiscus wordt overspoeld met verzoeken tot teruggave, mogen voor de scholieren en studenten de kwartaaltabellen en (dus) bedragen worden toegepast.

Let op: de fiscus gaat er bij de wetgeving van uit dat de kwartalen ook daadwerkelijk starten op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober! Start de werknemer (met Scholierenregeling) op een andere datum dan zien de loonheffingsbedragen er weer anders uit. Vreemd wellicht, maar zo luidt de wet.


Voorbeelden Scholierenregeling
Werknemer A, met scholierenregeling. Begint op 1 april met werken. Voltijd, € 1.150 bruto per maand. In april € 0 loonheffing. In mei € 234,50. Twee maanden gewerkt, totaal € 234,50 aan loonheffing betaald:

Loon salarissoftware Afbeelding: Scholierenregeling, Gestart op 1 april, Kwartaaltabel toegepast

Afbeelding: Scholierenregeling, Gestart op 1 april, Kwartaaltabel toegepast

Werknemer B, ook met scholierenregeling. Begint op 1 juni met werken. Voltijd, € 1.150 bruto per maand. In juni € 0 loonheffing. In juli wederom € 0 loonheffing want dan begint – zoals de fiscus voorschrijft – de kwartaaltabel wederom vanaf nul. Twee maanden gewerkt, totaal € 0 aan loonheffing betaald:

Loon salarissoftware Afbeelding: Scholierenregeling, Gestart op 1 juni, Kwartaaltabel toegepast

Afbeelding: Scholierenregeling, Gestart op 1 juni, Kwartaaltabel toegepast

Ergo, de datum van indiensttreding kan ervoor zorgen dat er netto maar liefst € 234,50 verschil ontstaat, in twee maanden tijd (in onze voorbeelden). Echter, uiteindelijk trekt het zich recht als de student of scholier om een aanslag inkomstenbelasting vraagt.

Als u in Loon de Scholierenregeling aanvinkt, zal automatisch de juiste berekening voor deze scholier / student plaatsvinden. Op de loonberekening verschijnt de opmerking: 'Scholierenregeling toegepast'.


Voorwaarden voor de regeling
Voor toepassing van de Studenten- en scholierenregeling moet de werknemer de Studenten- en scholierenregeling invullen. Hierop moet het correspondentienummer van de studiefinanciering (of tegemoetkoming studiekosten) of het registratienummer van de kinderbijslag worden ingevuld. Het formulier Studenten- en scholierenregeling moet u bewaren. Blanco formulieren en nadere info zijn verkrijgbaar bij de Belastingdienst.