10: Overzichten

10.6 Loonstroken afdrukken

Als u via 'Loon Vandaag' op 'Loonstroken' klikt dan kunt u de (reeds gedraaide) loonstroken oproepen en afdrukken voor de geselecteerde werknemers.

Na 'Maak overzicht' ziet u het volgende scherm voor u:

Loon salarissoftware Afbeelding:
Overzichten, Lonen

Afbeelding: Overzichten, Lonen

Kies door aanvinken welke overzichten u afgedrukt wilt zien: de loonstroken zelf via de optie 'Loonberekening' en/of het overzicht 'Kosten Werkgever' en/of het overzicht 'Grondslagen'.

Blanco loonstroken of voorbedrukt
Met de optie 'Loonberekening' kunt u de loonstroken van de geselecteerde werknemers bekijken, en indien gewenst afdrukken. Dit kunt u doen op blanco loonstroken, of op voorbedrukte loonstroken van Loon Salarissoftware. Verdere uitleg hierover vindt u in hoofdstuk 13.4.

Combi-loonstroken
Verder kunt u aanvinken dat u 'combi-loonstroken' wilt zien. Dan zal op de loonstroken het reguliere periodeloon gecombineerd worden met (eventuele) bijzondere beloningen (incidentele beloningen zoals overwerk, bonus, vakantiegeld). Als u juist afzonderlijke stroken wilt zien, gebruik dan de opties bij 'Afzonderlijke loonstroken'. Zie hoofdstuk 8.1.

De opties 'Kosten werkgever' en 'Grondslagen' kunt u alleen benaderen als u kiest voor 'Blanco loonstroken'. De lay-out van de voorbedrukte loonstrook is daar immers niet voor geschikt.

Kosten werkgever
Met de optie 'Kosten werkgever' kunt u de kosten voor de werkgever bij de diverse lonen bekijken en afdrukken:

Loon salarissoftware Afbeelding:
Lonen, Kosten werkgever

Afbeelding: Lonen, Kosten werkgever

Grondslagen
Bij 'Grondslagen' ziet u de bases waarop de loonberekeningen zijn gebaseerd. Sinds de uniformering van het loonbegrip (2013) zal dat het meestal het heffingsloon zijn.

Let op: Deze opdrachten kunnen een resultaat opleveren dat vele tientallen pagina's lang is. Denk hieraan als u een afdrukopdracht geeft.

10.6.1 Voorbedrukte loonstroken (PDF) e-mailen

Steeds vaker worden de loonstroken niet meer afgedrukt en aan de werknemers overhandigd, maar als PDF via de e-mail verstuurd. Die e-mailoptie zit ook in het Loon-pakket. Kies de inmiddels bekende weg: 'Loon Vandaag', 'Loonstroken'. Vink daar 'Email loonstroken naar werknemers' aan:

Afbeelding: Loonstroken, E-mailen loonstroken

Na 'OK' komt u in een korte wizard terecht om de loonstroken (PDF) per e-mail naar uw werknemers te e-mailen. In de eerste stap ziet u de namen en de e-mailadressen staan. Als testje kunt u op 'Toon PDF-loonstrook' klikken. Loon toont dan de PDF-strook van de gemarkeerde werknemer.

Afbeelding: Verzend loonstroken via e-mail, 1 Selecteer werknemers

Na 'Verder' belandt u in het scherm waarin u het onderwerp eventueel kunt aanpassen, en de tekst voor het e-mailbericht zelf. Bij die laatste kunt u bijvoorbeeld voor de decemberstrook ingeven 'Fijne Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar'. Wat u maar wilt.

Loon salarissoftware Afbeelding:
Verzend loonstroken via e-mail, 2 Bericht

Afbeelding: Verzend loonstroken via e-mail, 2 Bericht


Na 'Verder' ziet u de laatste stap van deze korte wizard 'Verzend loonstroken via e-mail':

Loon salarissoftware Afbeelding:
Verzend loonstroken via e-mail, 3 Verzendopties

Afbeelding: Verzend loonstroken via e-mail, 3 Verzendopties

Met de bovenste optie geeft u aan dat de loonstroken moeten worden verstuurd naar de geselecteerde werknemers. Deze optie is standaard aangestipt.

Met de middelste optie geeft u aan dat u de loonstroken digitaal aan één e-mailadres wilt versturen. Vooral voor administratiekantoren is dit een handige optie. U kunt dan in één keer de loonstroken digitaal verzenden aan uw contactpersoon bij de klant.

Als u de loonstroken naar de werknemers wilt versturen én de werkgever (klant), kies dan voor de derde optie 'Cc'.

Alternatief: mijn.loondossier.nl
Administratiekantoren, werkgevers en werknemers kunnen als alternatief voor het e-mailen van de loonstroken gebruikmaken van de nieuwe website mijn.loondossier.nl. Want u kunt alle overzichten, zoals de loonstroken en jaaropgaven, vanuit Loon direct op mijn.loondossier.nl laten plaatsen.

Veel meer over mijn.loondossier.nl leest u in hoofdstuk 16.