We willen graag gebruikmaken van cookies.

  Cookie-instellingen

Aandachtspunten sector 12 Metaal en techniek

Overige sectorspecifieke zaken 12 Metaal en techniek

- Voor de premieberekening wordt in deze sector gerekend met een grondslag. Loon bepaalt deze grondslag aan de hand van de eerste verloning. Ook bij een opvolgend dienstverband wordt met deze grondslag gerekend. Alleen bij functiewijziging en aanpassing in het werkschema  moet er met de nieuwe grondslag gerekend worden. U maakt in Loon dan een geheel nieuw dienstverband aan.
Meer informatie over de grondslagen leest u in https://www.loon.nl/handleiding/Pensioenpremie_toeslag.pdf.

- Voor het correct berekenen van de pensioenpremies is voor deze sector het variabele deel van het vorig loonjaar vereist. Hieronder valt de onregelmatigheidstoeslag, ploegentoeslag [vorig loonjaar] en 13e Maand. U vult het bedrag in in het Werknemersscherm tabblad 2 Loon bij 'Variabel deel per jaar'.

- Er is sprake van een minimum vakantietoeslag. Gaat u voor het instellen hiervan naar het werkgeversscherm tabblad 2 'Premies', knop 'Wijzig premies'. Vul bij '€ Minimum vakantiebijslag per jaar' het jaarbedrag in. Overigens, de pensioenpremie wordt - als voorgeschreven door het pensioenfonds - berekend over de 8 procent, niet over het minimum.

- De gemiddelde voltijdarbeidsduur is 38 uur per week. Wanneer  een werknemer 40upw werkt, kiest u voor een fulltime werkschema (38upw) met opbouw van 2 uur ADV. Zo is  de pensioenberekening en de minimumloonberekening ook correct.

Werkgeversscherm tabblad 8 ‘Verlof’, selecteer ADV en vul het aantal dagen in per jaar (op fulltime basis) in: De ADV-opbouw per week is 2 uur * 52 weken is 104 uur per jaar, 13,68 dagen.

- Voor het verwerken van overuren tegen een hoger percentage kunt u eigen overwerktypes aanmaken. Kies linksonderin voor 'Opties' en vervolgens voor 'Looncomponenten'. Bij 'Soort' kiest u voor 'Overwerk', u kunt door de knop 'Voeg toe' te klikken een 'Type' aanmaken.

- Seniorenregeling/ Generatiepact: De oudere werknemer kan ervoor kiezen minder te gaan werken, met behoud van 100% pensioenopbouw. U leest hier meer over in https://www.loon.nl/handleiding/Seniorenregeling.pdf

Via het inzendportaal van de pensioenuitvoerder  geeft u één salaris door. Dit is het daadwerkelijk verdiende salaris. Bij bijvoorbeeld de 80-90-100 optie is dat het 80%-salaris. Dit salaris is het verzekerd salaris voor de WIA-werknemersverzekering.
Via Inzendportaal.nl vraagt u ten behoeve van de pensioenberekening vervolgens het formulier Generatiepact aan.

Voor meer informatie: klik eerst in het betreffende veld op het scherm, en dan op de F1-knop van uw toetsenbord.