We willen graag gebruikmaken van cookies.

  Cookie-instellingen

Faq's Loon Online (Loon Portaal)

Probleem met 'Remote desktop gateway' (Windows) bij Loon Portaal?

Dit is een bekend probleem en komt voort uit een 2012 serverversie, die Microsoft Windows niet meer volledig ondersteunt. U gebruikt die 2012 serverversie nog. Onderstaand leest u er meer over, met de oplossing.

MS-ondersteuning / RDP-file van Loon
Loon Portaal wordt ondersteund vanaf Microsoft Windows 7-systemen (inclusief Microsoft Windows server 2016 en 2019).

De RDP-shortcut (snelkoppeling) wordt via www.mijn.loon.nl verschaft. Deze RDP-shortcut is van te voren zo ingesteld dat u Loon Portaal er optimaal mee kunt gebruiken. U vindt de RDP hier: https://www.loon.nl/online/windows/loon-online-v2RDP

Wij raden u daarnaast aan op uw systeem altijd de meest recente beveiligings- en systeempatches te installeren. Daarnaast spreekt het voor zich dat u uw systeem altijd van een recente virusscanner voorziet.

Toch verouderde versie Windows? Oplossing
Er zijn tips en tricks om ook oudere en door Microsoft Windows niet meer ondersteunde platformen werkend te krijgen voor Loon Portaal. Dit is echter vanuit veiligheidsoverwegen en onvoorziene bijwerkingen op uw eigen risico. Wij bieden hier geen ondersteuning voor maar kunnen u wel in de goede richting wijzen.

Een bekend probleem bij oudere Windows-versies is dat het standaard 'Remote desktop gateway protocol' niet meer compatibel is met de officieel ondersteunde versies. Dit kan als work-around worden opgelost door in de zogeheten 'Gebruikers registry' de waarde HKCU\Software\Microsoft\Terminal Server Client\RDGClientTransport aan te passen in: 0x00000001

NB Dit is een instelling 'per gebruiker', en moet dus voor elke gebruiker die met Loon Portaal gaat werken, ingesteld worden.

Meer info Remote desktop gateway
Wat doet deze instelling? In het Engels: "The registry changes RD Gateway transport from modern HTTP to legacy RPC-HTTP as it's the most stable one. What's new in Windows Server 2012 Remote Desktop Gateway"

Meer info: https://techcommunity.microsoft.com/t5/microsoft-security-and/what-8217-s-new-in-windows-server-2012-remote-desktop-gateway/ba-p/247611

Wees voorzichtig met aanpassen systeemparameters!
Wees erg voorzichtig met het aanpassen van systeemparameters via de Registry. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele onvoorziene bijeffecten, zoals performance-daling. Raadpleeg bij twijfel alstublieft uw systeembeheerder.