We willen graag gebruikmaken van cookies.

  Cookie-instellingen

Lease-fiets van de zaak. 7% bijtelling

7% bijtelling voor een lease-fiets

Mensen gebruiken hun auto of fiets van de zaak ook vaak privé. Over die privékilometers moeten ze belasting betalen. Voor een auto van de zaak is dat overzichtelijk, doordat de Belastingdienst een vast bedrag bij het salaris optelt en daarover belasting heft. Maar voor een fiets moesten mensen precies bijhouden hoeveel kilometers ze afleggen voor hun werk en hoeveel in hun vrije tijd. Daarvan moesten ze dan weer kosten voor onderhoud en verzekeringen aftrekken. Dat leverde heel wat gereken en gedoe op.

Wie een fiets least, is reeds sinds 2020 af van de complexe boekhouding die daar tot en met het jaar 2019 bijhoorde. Zo hoopt het kabinet meer forenzen op de fiets te krijgen.

De forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van een zakelijke fiets is vastgesteld op 7 procent van de waarde (inclusief BTW). Een doorsnee leasefiets kost de werknemer daardoor slechts een paar euro per maand.

De lease-fiets blijft eigendom van het bedrijf, net zoals bij een lease-auto. Er is geen maximale waarde voor een lease-fiets. Dus ook dure e-bikes en speed pedelecs komen voor deze regeling in aanmerking.

Het percentage voor een leasefiets maakt deel uit van een vereenvoudiging van de fiscale fietsregeling, die in het Belastingplan 2019 stond.