13: Instellingen en voorkeuren

13.2 Administratie. Herstellen van een backup

Stel, u maakt een grote fout in uw loongegevens. Bijvoorbeeld door een grote reeks berekende lonen te verwijderen terwijl dat niet had gemoeten. Dan kunt u de gegevens van de backup weer in de plaats zetten van uw onvolledige of foutieve huidige gegevens.

Herstellen van de backup is eenvoudig: kies vanuit 'Loon Vandaag' de optie 'Administratie' (linksbovenin), 'Backup', en dan 'Herstel backup'. Het volgende scherm verschijnt:

Loon salarissoftware Afbeelding:
Herstel backup

Afbeelding: Herstel backup

Als u de backup op mijn.loondossier.nl hebt geplaatst, kunt u via de tab 'mijn.loondossier.nl' direct een backup terugzetten. U hoeft dus niet eerst het backup-bestand van het web te downloaden naar uw pc.

U selecteert hier het betreffende bestand – in dit geval LB800013.lda vanaf de harde schijf - en klikt op 'Herstel'. Loon vraagt u om een keuze te maken:

Loon salarissoftware Afbeelding:
Herstel backup, (deels) Overschrijven of toevoegen

Afbeelding: Herstel backup, (deels) Overschrijven of toevoegen

Loon vraagt vervolgens of u de gehele backup wilt herstellen of slechts één of enkele werkgevers.

U kunt via de derde 'radio button' ook een backup bestand importeren. Vooral voor administratiekantoren kan het handig zijn een backup van een klant (die ook met Loon moet werken, uiteraard) toe te voegen aan de eigen administratie.

Herstel ook EBV-postbus?
Vink de optie 'Herstel ook EBV-postbus' aan als er tussen de datum van de te herstellen backup en nu een bericht is ontvangen van de Belastingdienst. Of als er een bericht (bijv. Aangifte loonheffingen) is verstuurd naar de Belastingdienst. Anders ontstaat er een verschil tussen de (herstelde) backup en de gegevens in de EBV-postbus. Standaard is de optie 'Herstel ook EBV-postbus' dan ook aangevinkt.

Loon vraagt voor de zekerheid om een bevestiging van uw keuze (in dit voorbeeld 'Overschrijven'):

Loon salarissoftware Afbeelding:
Herstel backup

Afbeelding: Herstel backup

Klik op 'OK' als u de backup inderdaad wilt herstellen, en de huidige (foute of incomplete) data-bestanden wilt overschrijven. Als de backup is voltooid, toont Loon deze melding:

Loon salarissoftware

Afbeelding: De backup is hersteld

Backup herstellen via mijn.loondossier.nl
Als u de backup op mijn.loondossier.nl hebt geplaatst, kunt u via de tab 'mijn.loondossier.nl' direct een backup terugzetten. U hoeft dus niet eerst het backup-bestand van het web te downloaden naar uw pc. Selecteer het gewenste back-up-bestand (LB5000**.lda) en klik op 'Herstel'.

Maak regelmatig backups
U begrijpt dat het verstandig is regelmatig een backup te (laten) maken. Als de meest recente backup al drie maanden oud is, dan zal het gebruiken van de backup in plaats van uw incorrecte huidige gegevens wellicht een verbetering opleveren, maar u bent in dit voorbeeld sowieso drie maanden loongegevens kwijt. Ons advies is dan ook gebruik te maken van de mogelijkheid tot automatische backup.

Backup op memory stick, of mijn.loondossier.nl
Maak regelmatig ook een backup op een USB-stick, of laat Loon een backup versturen naar mijn.loondossier.nl. Mocht uw harde schijf crashen dan zijn uw Loon-gegevens elders veiliggesteld.

Loon op een andere of nieuwe p.c.
Als u ooit Loon en al uw ingevoerde data (ook) op een andere of nieuwe p.c. wilt installeren, dan hebt u de software zelf en een backup nodig. Installeer Loon via https://mijn.loon.nl/updates.aspx herstel de backup en u bent klaar om (ook) op deze machine met Loon en uw data aan de slag te gaan.