We willen graag gebruikmaken van cookies.

  Cookie-instellingen

13: Instellingen en voorkeuren

13.2 Administratie. Herstellen van een back-up

Stel, u maakt een grote fout in uw loongegevens. Bijvoorbeeld door een grote reeks berekende lonen te verwijderen terwijl dat niet had gemoeten. Dan kunt u de gegevens van de back-up weer in de plaats zetten van uw onvolledige of foutieve huidige gegevens.

Herstellen van de back-up is eenvoudig: kies vanuit 'Loon Vandaag' de optie 'Administratie' (linksbovenin), 'Back-up', en dan 'Herstel back-up'. Het volgende scherm verschijnt:

Loon salarissoftware Afbeelding: Herstel back-up

Afbeelding: Herstel back-up

Als u de back-up op mijn.loondossier.nl hebt geplaatst, kunt u via de tab 'mijn.loondossier.nl' direct een back-up terugzetten. U hoeft dus niet eerst het back-up-bestand van het web te downloaden naar Loon Portaal.

U selecteert hier het betreffende bestand – in dit geval LB105967lda vanaf Loon Portaal - en klikt op 'Herstel'. Loon vraagt u om een keuze te maken:

Loon salarissoftware Afbeelding: Herstel back-up, (deels) Overschrijven of toevoegen

Afbeelding: Herstel back-up, (deels) Overschrijven of toevoegen

Loon vraagt vervolgens of u de gehele back-up wilt herstellen of slechts één of enkele werkgevers.

U kunt via de derde 'radio button' ook een back-up bestand importeren. Vooral voor administratiekantoren kan het handig zijn een back-up van een klant (die ook met Loon moet werken, uiteraard) toe te voegen aan de eigen administratie.

Herstel ook EBV-postbus?
Vink de optie 'Herstel ook EBV-postbus' aan als er tussen de datum van de te herstellen back-up en nu een bericht is ontvangen van de Belastingdienst. Of als er een bericht (bijv. Aangifte loonheffingen) is verstuurd naar de Belastingdienst. Anders ontstaat er een verschil tussen de (herstelde) back-up en de gegevens in de EBV-postbus. Standaard is de optie 'Herstel ook EBV-postbus' dan ook aangevinkt.

Loon vraagt voor de zekerheid om een bevestiging van uw keuze (in dit voorbeeld 'Overschrijven'):

Loon salarissoftware Afbeelding: Herstel back-up

Afbeelding: Herstel back-up

Klik op 'OK' als u de back-up inderdaad wilt herstellen, en de huidige (foute of incomplete) data-bestanden wilt overschrijven. Als de back-up is voltooid, toont Loon deze melding:

Loon salarissoftware Afbeelding: De back-up is hersteld

Afbeelding: De back-up is hersteld

Back-up herstellen via mijn.loondossier.nl
Als u de back-up op mijn.loondossier.nl hebt geplaatst, kunt u via de tab 'mijn.loondossier.nl' direct een back-up terugzetten. U hoeft dus niet eerst het back-up-bestand van het web te downloaden naar uw Loon Portaal-omgeving. Selecteer het gewenste back-up-bestand (LB***.lda) en klik op 'Herstel'.

Maak regelmatig back-ups
U begrijpt dat het verstandig is regelmatig een back-up te (laten) maken. Als de meest recente back-up al drie maanden oud is, dan zal het gebruiken van de back-up in plaats van uw incorrecte huidige gegevens wellicht een verbetering opleveren, maar u bent in dit voorbeeld sowieso drie maanden loongegevens kwijt. Ons advies is dan ook gebruik te maken van de mogelijkheid tot automatische back-up.

Back-up op memory stick, of mijn.loondossier.nl
Maak regelmatig ook een back-up op een USB-stick, of laat Loon een back-up versturen naar mijn.loondossier.nl. De kans is zeer klein, maar mocht er iets misgaan op uw Loon Portaal dan zijn uw Loon-gegevens elders veiliggesteld.