12: Geprognosticeerde overzichten

12.1 Tabblad Prognose bij de werkgever

Om de prognoses zo zuiver mogelijk te maken, moet u bij de werkgever en vaak ook bij de werknemer het tabblad 'Prognose' invullen. Hoe nauwkeuriger 'de basis', hoe nauwkeuriger de prognoses.

Voor een juiste prognose dient u bijvoorbeeld in te vullen wanneer u vakantiegeld betaalt of een 13e maand. Want die betalingen leveren ook lonen op. U dient voor de nauwkeurigheid ook op te geven wanneer er eventueel sprake is van toekomstige loonsverhogingen.

Tabblad 'Prognose' bij de werkgever
Het tabblad 'Prognose' bij de werkgever zult u voor een juiste prognose sowieso in moeten vullen:


Afbeelding: Werkgeversgegevens, Prognose

Vakantiegeldverloning via taak in Loon Vandaag? Gebruik 'Prognose'
U kunt de verloning van het vakantiegeld  op (laten) nemen in Loon Vandaag. Dat is handig want zo 'vergeten’ Loon en u de vakantiegeldverloning niet. Bovendien kunt u de verloning van de reguliere periode en de vakantiegeldbetaling op die manier via 'Start taak' tezamen laten uitvoeren.

Geef daartoe in dit scherm aan wanneer het vakantiegeld verloond moet worden. Als dat in de maand mei is, kiest u uiteraard voor 'Mei'.

Het uitgebreide uitlegdocument over de vakantiegeldbetaling (2017) leest u hier:

https://www.loon.nl/Handleiding/Vakantiegeld.pdf

Extra of juist minder reserveringsperiodes vakantiegeld uitbetalen?
In dit scherm kunt u ook aangeven hoeveel reserveringsperiodes u extra of juist minder wilt laten uitbetalen bij die vakantiegeldverloning. In deze uitleg leest u hoe dat precies werkt: https://www.loon.nl/Handleiding/Vakantiegeld_reserveringperiode_extra_of_juist_minder.pdf

NB Een reserveringsperiode extra of juist minder uitbetalen, kan alleen bij werknemers met een standaard periodeloon (voltijders, regelmatige parttimers). Oproepkrachten krijgen via deze weg altijd het volledige vakantiegeld uitbetaald omdat er bij hen geen standaard periodeloon is.

13e Maand
Een 13e maand kan natuurlijk ook voorkomen. U vult de betreffende maand in en het aantal perioden. Betaalt u ál uw werknemers bijv. in december één maal een 13e maand dan kiest u voor 'december' en bij perioden voor '1'. Eventuele andere bonussen vult u op dezelfde wijze in bij 'Bonus 2' en 'Bonus 3'.

Vakantiebonnen
Als u te maken hebt met vakantiebonnen dan dient u voor een juiste prognose de weken in te vullen waarin geen loonbetaling door de werkgever plaatsvindt. Dit zullen meestal de bouwvak-weken zijn.