We willen graag gebruikmaken van cookies.

  Cookie-instellingen

Wat is hashing?

Hashing is een methode om te detecteren of een bestand - in dit geval een SEPA XML-bestand met betaalopdrachten - tussentijds is aangepast. Dit door een berekening van een initiƫle filehash (vanuit Loon) te vergelijken met een later berekende controle filehash (door de bank).

Melding vanuit Loon
Onderaan het SEPA-rapport vanuit Loon staat tegenwoordig dit:
"Laatste 6 posities van hash (SHA256): 6D4A62 De berekening van de hash (SHA256) door Loon bevindt zich in de testfase.
Als uw bank de SEPA-hashing ondersteunt, horen wij graag van u of de berekening door Loon klopt."

Hierbij is de genoemde 6D4A62 (voorbeeld!) de berekening van de hash over de SEPA bij deze klant, voor deze specifieke SEPA.

Ter controle: vergelijk hash Loon met hash Bank
Sommige banken (niet alle) berekenen eveneens die hash. De Loon-gebruiker kan zien of er gerommeld is met het SEPA-bestand door de twee hashes (Loon en bank) met elkaar te vergelijken. Die moeten hetzelfde zijn. In ons voorbeeld: 6D4A62.

Wat als er geen hash-overeenkomst is
Als het hash-getal van de bank niet overeenkomt met het getal dat Loon heeft berekend, dan is er waarschijnlijk handmatig gewijzigd in de SEPA-xml zoals Loon die heeft geproduceerd.

Oplossing: draai het betreffende SEPA-rapport vanuit Loon opnieuw. Verander per se niets aan het resulterende XML-bestand en stuur het weer in. Nu zouden de hash van Loon en de Bank weer overeen moeten komen.