Wijzigingen per 2021 in 'lonenland'

6) Nieuwe regels reiskostenvergoeding

Werknemers mogen voor thuiswerkdagen geen onbelaste reiskostenvergoeding meer ontvangen vanaf (voorlopig) 1 februari april 2021. Welk vervoermiddel de werknemer gebruikt doet er niet toe. Voorwaarde voor het wél doorbetalen van de reiskostenvergoeding is dat het vaste vergoedingen betreft die al voor 13 maart 2020 door de werkgever werden toegekend.

De regels voor de vaste reiskostenvergoeding gelden zowel voor de onbelaste 19 cent per kilometer met eigen vervoer als de vergoedingen voor openbaar vervoer. Betaalt de werkgever meer dan de daadwerkelijk afgelegde reiskosten, dan zijn die vergoedingen belast. Een fulltime werknemer die elke dag per trein tussen Rotterdam en Utrecht reisde kon in 2020 nog rekenen op een onbelaste reiskostenvergoeding van bijna 500 euro. Ook als hij die afstand niet daadwerkelijk aflegde en volledig thuiswerkte. Vanaf (voorlopig) 1 februari april 2021 valt deze vergoeding helemaal weg als hij thuiswerkt.

Om de vaste reiskostenvergoeding te mogen handhaven moet de werkgever aantonen dat de werknemer 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist. Als dit niet aantoonbaar is, moet er voortaan gedeclareerd worden per reis en zijn te veel uitgekeerde reiskostenvergoedingen belast.