Snel aan de slag met Loon 2020

3: Welkomst-wizard


U belandt nu in de welkomst-wizard. U komt er onder meer deze schermen tegen:

Nieuwe gebruiker
In het eerste scherm van de welkomstwizard staat reeds de voor u correcte keuze aangestipt. Want u bent inderdaad een nieuwe gebruiker van Loon, zoals onder meer bij Loon Op Proef het geval is. Klik op 'Verder':

Loon salarissoftware Registratie-code
 
Registratie-code
In het scherm dat nu verschijnt, gaat het om de registratiecode. De code (8 letters) vindt u op de website mijnloon.nl. U wordt daar vanzelf naartoe gelinkt.

Licentie-en verwerkersovereenkomst
Loon 2020 vraagt u eenmalig of u het eens bent met de licentie- en verwerkersovereen-komst. Klik op 'OK' om verder te kunnen gaan. Klik dus niet op het kruisje rechtsboven.

Administratie
Uw keuze hier hangt af of u Loon in een netwerk wilt gebruiken of niet.Kies 2) 'Ik wil een nieuwe administratie aanmaken' als u Loon alleen op de eigen pc wilt gaan gebruiken.

Als u Loon in een netwerk wilt gaan gebruiken, kiest u 1) als u de 'eerste' gebruiker van het Loon-netwerk bent, en ú bepaalt in welke centrale map de administratie-data komt te staan.

Kies 3) 'Ik wil een bestaande administratie gebruiken' als u een 'volgende' gebruiker van het Loon-netwerk bent. De 'eerste' gebruiker van uw netwerk heeft namelijk reeds bepaald in welke centrale map de administratie-data staat.

Administratie-map

U gaat nu de map kiezen waarin de Loon-administratie moet worden weggeschreven. Onder de Loon-administratie wordt verstaan: de werkgever- en werknemergegevens, lonen, back-ups, uw aangifte loonheffingen en dergelijke. Kortom, alles behalve de programmatuur.
Kies 1) 'Ik ben de enige die deze administratie gebruikt' als u, en u alleen, gebruik mag maken van Loon 2020. Met deze keuze kan een collega de verloning niet van u overnemen als u bijvoorbeeld ziek bent of op vakantie. Bovendien kan deze keuze leiden tot een rechten-probleem als u met Windows 7, 8 of 10 werkt.

Ons advies luidt dan ook: deze optie liever niet kiezen!

Kies 2) 'Ik wil de administratie delen met andere gebruikers van deze pc' als u samen met uw collega('s) Loon wilt gebruikt op úw pc. Dan zet Loon de administratie-data in een map zetten waar ook uw collega's bij kunnen.

Na de keuze voor 1) of 2) zal Loon u vragen de gewenste map aan te maken, want die bestaat uiteraard nog niet. Geef hier 'OK':Kies 3) 'Ik wil een gedeelde administratie aanmaken' als u Loon in een netwerk gebruikt. Met deze keuze bepaalt alleen de 'eerste' gebruiker van uw netwerk in welke centrale map de administratie komt te staan. Alle andere gebruikers van het Loon-netwerk 'volgen' die map. Dat stellen 'de volgers' stuk voor stuk zo in bij de stap hiervóór: 'Administratie'.

Meer info over installatie Loon 2020
Lastige materie voor u? Uw systeembeheerder kan u hierbij helpen. Ook hier meer uitleg over de installatie van Loon 2020: https://www.loon.nl/Handleiding/InstallatieLoon2020.pdf