Opslag (onregelmatigheidstoeslagen) in Loon
Voorbeeld Opslag in Loon
Een werknemer begint op verzoek van zijn baas een week lang elke werkdag om zeven uur 's morgens in plaats van om negen uur om de post van een koerier in ontvangst te nemen. Hij stopt om half vier 's middags met werken.
Die werknemer werkt dan voor die week het standaard aantal uren (8) per dag dat in zijn bedrijf geldt, maar wel twee uren die vallen buiten de normale uren. Hij ontvangt daarom een opslag (onregelmatigheidstoeslag) van bijvoorbeeld 20 procent.
Het betreft hier géén overwerk omdat de werknemer niet méér werkt dan zijn reguliere aantal zoals overeengekomen in zijn arbeidsovereenkomst (40 per week).
In het Verloningsscherm ziet u middels het plusje bij de looncomponenten de optie 'Opslag' staan. Als u er op klikt ziet u 'de allereerste keer' de optie 'Maak nieuw type Opslag' verschijnen:
Afbeelding: 'Opslag', 'Maak nieuw type Opslag'
Klik erop. Vervolgens belandt u in het scherm om een nieuw type Opslag in te voeren. Klik daarbij onderin op 'Voeg type toe'. In dit voorbeeld kiezen wij daarna voor een onregelmatigheidstoeslag van 20%. We geven dat aan bij de 'Omschrijving', en vullen als percentage '20' in:
Afbeelding: 'Opslag', 'Maak nieuw type Opslag'
Na OK (2x) is het nieuwe opslagtype toegevoegd.
We kunnen nu het aantal uren onregelmatigheidstoeslag ingeven. In ons voorbeeld 10 uren, standaarduurloon € 11,54, opslag 20% = € 23,08 bruto ORT:
Afbeelding: Opslag - Onregelmatigheidstoeslag, ingeven aantal uren
In de verloning ziet dat er vervolgens zo uit voor onze ORT:
Afbeelding: Onregelmatigheidstoeslag in de verloning
Zoals gezegd: de opslag komt 'gewoon' als bruto bovenop het loon, en wordt dus 'meegenomen' in de normale loonberekening. Belast via de standaard witte loonheffingstabellen.