2: De Welkomst-wizard

2.3 Risicogroep

U gaat in dit scherm de risicogroep uitkiezen die u wilt verlonen.

Alle risicogroepen (LoonPro, LoonNet, Loon op proef)
Als u de code voor álle 200 risicogroepen hebt (LoonPro, LoonNet of Loon op proef), dan verschijnt deze stap 'Risicogroep' niet. Dat is logisch, want u kunt met alle risicogroepen aan de slag, dus hoeft u geen keuze te maken.

Eén risicogroep (LoonBasis)
Als u de code voor één risicogroep bezit (de LoonBasis-versie) en die hebt ingevoerd, belandt u nu wél in het tabblad waar u uw risicogroep kunt kiezen.

Kies de risicogroep
Op uw beschikking van de fiscus, die u in december 2018 of in januari 2019 ontving, staat uw sector (risicogroep).

Elk bedrijf in Nederland is ingedeeld in een risicogroep. Er bestaan in Nederland totaal 200 risicogroepen, die alle in het Loon-pakket zijn opgenomen. De groepen variëren van Agrarische bedrijven en Banken, tot Horeca en Detailhandel. Bij de 'overkoepelende beroepsgroep' Detailhandel (17) zult u vele risicogroepen zien staan. Als u bijvoorbeeld een schoenwinkel hebt, dan kiest u uiteraard voor 17 Schoenwinkels.

Klik op het naar beneden wijzende pijltje en maak uw keuze. Voor de gekozen risicogroep rondt Loon de brutolonen niet meer af.

De risicogroep '00 Directeur Grootaandeelhouder' (dga) hoeft u nooit te registreren, want die wordt gratis op Loon meegeleverd.

Ik weet nog niet onder welke risicogroep mijn bedrijf valt
Als u een nieuw bedrijf hebt, en (nog) geen beschikking van de fiscus hebt ontvangen, is het soms lastig te bepalen onder welke risicogroep u valt. Neem dan contact op met de Belastingdienst. Zij moeten weten in welke risicogroep u bent ingedeeld. Kunnen ook zij u (nog) niet verder helpen dan zit er niets anders op voorlopig voorschotten te betalen, en pas echt te verlonen als uw groep bekend is.